Werken in een laboratorium
Als laborant werk je vaak in verschillende vakgebieden en voer je diverse taken uit, zoals het uitvoeren van analyses op monsters, het opstellen van rapporten en het onderhouden van laboratoriumapparatuur. In een medisch laboratorium voer je onderzoek uit op verschillende soorten monsters, zoals bloed, urine, ontlasting en weefselmonsters. Deze monsters worden verzameld van patiënten die worden onderzocht door artsen en andere medische professionals. De resultaten van deze analyses worden gebruikt om diagnoses te stellen, behandelingen te plannen en de gezondheid van patiënten te monitoren. Om in het laboratorium te kunnen werken zijn er specifieke vaardigheden vereist. Vacatures in het laboratorium zijn daarom zeldzamer dan vacatures huisartsenpraktijk.
Verschillende soorten laboratoria
Naast medische laboratoria zijn er ook laboratoria die zich richten op andere vakgebieden, zoals de voedingsindustrie, farmaceutische industrie, chemische industrie en milieuonderzoek. In deze laboratoria voer je analyses uit op monsters die verband houden met deze vakgebieden en of uitstroomrichtingen. Elke uitstroomrichting heeft zijn eigen specifieke werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Kies dus de richting die bij je interesse past. Als laborant voer je belangrijk werk uit dat van invloed is op de gezondheid en veiligheid van mensen en het milieu. Van laboranten wordt dan ook uiterste accuratesse verwacht, omdat hun bevindingen de basis zijn van te kiezen behandelingen en of te formuleren beleidsmaatregelen. Om te kunnen werken in een laboratorium moet je dus erg gedisciplineerd zijn.
Vereisten om als laborant aan de slag te gaan
Om aan de slag te kunnen als laborant, heb je minimaal een mbo-4 opleiding tot allround laborant nodig. Tijdens deze opleiding leer je onder andere hoe je verschillende analyses kunt uitvoeren, hoe je experimenten opzet en uitvoert, en hoe je resultaten interpreteert en rapporteert. Op het hbo zijn er ook opleidingen die je opleiden tot analist, zoals de opleiding HLO (Hoger Laboratorium Onderwijs). Tijdens deze opleiding krijg je meer theoretische kennis en leer je ook om complexere analyses uit te voeren. Daarnaast wordt er meer aandacht besteed aan onderzoek en projectmanagement. Beide opleidingen bieden goede mogelijkheden om aan de slag te gaan in een laboratoriumomgeving. Afhankelijk van je interesses en ambities kun je kiezen voor de opleiding die het beste bij je past. Interessant toch?
No Comments