Zelf bietensap maken

bietensap

Je wilt het nu eindelijk wel eens gaan proberen. Zelf bietensap maken! Natuurlijk wil je dat, het is super gezond en het geeft voldoening om voor jezelf iets te maken dat gezond en lekker is.

Rode bieten zijn gezond

Rode bieten zitten boordevol vezels, vitaminen, mineralen en bijvoorbeeld nitraat. Ze helpen tegen diverse kwalen en dragen bij aan de algehele gezondheid van je lichaam. Doordat bieten vol zitten met vezels en eiwitten, maar heel weinig calorie├źn bevat is het ook een prima voeding in een dieet.
Rode bieten hebben een positief effect op het verlagen van een hoge bloeddruk en het risico van hartfalen, helpen een goede doorbloeding en wetenschappelijk onderzoek toont aan dat rode bieten door de aanwezigheid van betanine zelf tumoren minder snel kan laten groeien.
Tenslotte heeft het nitraat in rode bieten een positief effect op je uithoudingsvermogen. Dat is een eigenschap waar je met (duur)sport erg bij gebaat bent.

Bietensap zelf maken

Je gebruikt voor het zelf maken van bietensap rauwe rode bieten, dus geen gekookte bietjes. Met een sapcentrifuge of slowjuicer kun je heel eenvoudig zelf bietensap maken, het enige wat je hoeft te doen is bij de rauwe bietjes het kontje (waar de wortels en aarde aanzitten) af te snijden, ze te wassen en vervolgens doe je ze met schil en al in de sapcentrifuge of slowjuicer. Wel even halveren of in 4-en snijden. Je hebt dan snel een lekkere verse bietensap.
Veel mensen vinden pure bietensap niet lekker, maar als je het mixt is het lekker en gezond! Je kunt voor de smaak je bieten combineren met bijvoorbeeld appel, citroen of wortel, zo maak je steeds een bietensap met een net iets andere smaak en het is ook nog eens heel gezond.

Sapcentrifuge of slowjuicer

Bij een sapcentrifuge worden je bieten en ander groente en fruit door raspen gehaald, die op zeer hoge snelheid ronddraaien. Daarbij ontstaat pulp die wordt gescheiden van het sap. De uiteindelijke opbrengst is pulp en sap.

Door de snelheid waarmee de raspen ronddraaien komt er hitte vrij en er mengt zich zuurstof in het sap. Hierdoor gaan vitaminen en mineralen verloren en zal het sap binnen korte tijd oxideren. Het is daarom aan te bevelen het sap uit de sapcentrifuge direct op te drinken. De aanschafwaarde van een sapcentrifuge ligt wel lager dan van een slowjuicer.
De naam van de slowjuicer spreekt voor zichzelf. In tegenstelling tot de sapcentrifuge wordt bij de slowjuicer sap op lage snelheid geperst. Dit kan omdat de bieten en ander groente en fruit eerst worden gemalen en gekneusd alvorens te worden geperst. Er komt in het proces geen hitte vrij en er mengt zich veel minder zuurstof in het sap. Het resultaat is sap waarin het grootste gedeelte van de vitaminen en mineralen uit bieten en ander groenten en fruit nog aanwezig zijn.

De sapopbrengst is echter niet lager, maar juist hoger dan die van een sapcentrifuge, omdat er veel beter met de bieten en ander groente en fruit wordt omgesprongen.

Bietensap kopen

Mocht je geen zin of tijd hebben om zelf bietensap te maken dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je bietensap te kopen bij een online drogist of in de winkel.

No Comments

Leave a Comment