Zitzakken, een meubelstuk waar je zonder gevolgen in kunt ploffen

oranje zitzak

Een stoel is een stoel, een tafel een tafel, en dat is het dan, maar in de wereld van de meubelen zijn de meningen nergens zo verdeeld als over de zitzak. Je vindt ze absoluut het einde of je hebt er een gruwelijke hekel aan. Dat neemt niet weg dat zitzakken een interessante aanvulling zijn voor elk soort interieur. Ongeacht, of misschien wel dankzij de vorm, de kleur en de aantrekkingskracht vormen ze maar al te vaak een boeiend onderwerp van gesprek.

 

Ontspannend?

Een van de meest gebruikte redenen voor de aanschaf van een zitzak is dat het zo ontspannend zou zitten. Deels klopt dat ook wel, want de meest belangrijke eigenschap van zitzakken is dat het zich geheel vormt naar het lichaam dat zich erin laat ploffen. (heb je ooit wel eens iemand meegemaakt die er rustig in gaat zitten?)
Dat vormen naar het lichaam is echter gelijk ook het grootste probleem, het ontbreekt aan steun. Een zitzak is niets anders dan een meubelstuk zonder geraamte. Toch is dat ook weer de charme, want als je je eenmaal genesteld hebt, zit, lig of hang je best comfortabel.

 

Zitzak

En dan is er nog dit: een zitzak is voor fitte mensen. Het gaan zitten mag dan wel een kwestie van zwaartekracht zijn, het opstaan kan voor kleine probleempjes zorgen.

 

Vulling

De kwaliteit van zitzakken en overigens ook zitkussens, de microvorm van de zitzak, is afhankelijk van 2 zaken: de vulling en de bekleding. Voor de bekleding kan van alles gebruikt worden, maar omdat ze ook voor buiten gebruikt worden, is dat meestal nylon. Nylon is slijtvast en eenvoudig schoon te maken.

De inhoud bestaat uit korrels of parels, soms uit veren, schuim of een combinatie daarvan. Deze parels zijn in principe brandveilig, isolerend en vormvast. De goedkoopste zijn gemaakt van polystyreen, een soort piepschuim, de duurste van EPS-SE.

 

De zitzak is een interessant soort meubelstuk. Het zal niet voor Jan en alleman zijn, maar je kunt er van uitgaan dat iedereen bij de aanblik ervan zeker een poging zal wagen de zitzak te overmeesteren.

 

No Comments

Leave a Comment