Zo bespaar je energie op kantoor!

Besparen op de energierekening doe je niet alleen thuis. Ook op kantoor kun je op veel manieren goed energie besparen. Veel mensen vergeten dit om een simpele reden: De werkgever betaalt de rekening, niet de werknemers zelf. Toch is dat geen valide reden om onvoorzichtig met het energieverbruik om te gaan. Een lage energierekening is fijn, maar niet de belangrijkste reden om op je verbruik te letten. Reden nummer één is natuurlijk het milieu. Ondanks dat veel bedrijven roepen actief met MVO en milieubesparing bezig te zijn, is er in de praktijk vaak nog makkelijk veel winst te behalen. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

  1. Zet alles uit

Apparaten op stand-by staan niet uit en verbruiken nog altijd stroom. Dat is ontzettend zonde, aangezien het werknemers heel weinig energie kost om ze uit te zetten en het werkgevers heel veel energie bespaart. Denk aan beeldschermen, printers, het koffiezetapparaat, etc. Het is niet nodig om deze apparaten ’s nachts  te laten draaien dus zet ze even (helemaal) uit!

Gedurende de dag kun je computers en laptops zo instellen dat ze automatisch op slaapstand gaan na een aantal minuten. Zo verbruiken ze niet de hele tijd volop energie terwijl je in een vergadering zit of buiten de deur bent.

  1. Verlichting

Allereerst is het van belang om oude, energieslurpende lichten te vervangen voor zuinigere ecomodellen. Ze zijn vaak wel wat duurder in de aanschaf maar zijn op de langere termijn veel duurzamer. Natuurlijk hoef je als werknemer niet zelf nieuwe lampen aan te schaffen, maar je kunt het initiatief wel bij je werkgever neerleggen! Ook zijn smartlampen aan te raden in deze situatie, zo schakel je in één keer alle lichten uit wanneer je vertrekt.

  1. Verwarming

De verwarming op kantoor is heilig. Toch is het vaak het beste om er helemaal niet aan te komen. De temperatuur op kantoor wordt over het algemeen centraal geregeld. Wat je beter kan doen is zorgen dat er niet onnodig warmte wordt verspeeld door openstaande deuren of ramen. Een goede isolatie is cruciaal voor efficiënt energiegebruik. Ook hier geldt natuurlijk dat je al werknemer niet overal zelf dubbel glas of tochtstrippen hoeft te plaatsen. Je werkgever stelt je MVO-initiatief vast op prijs wanneer je het aankaart!

Regelgeving

Vanaf 2023 is het voor alle bedrijfspanden verplicht om minstens energielabel C te hebben. Het is dus überhaupt verstandig om ervoor te zorgen dat je bedrijfspand aan deze regel voldoet. De definitieve ingangsdatum van de wet staat nog niet helemaal vast. Echter wil dat niet zeggen dat bedrijven er niet goed aan doen om hun bedrijfspanden nu alvast van duurzame oplossingen te voorzien. Heeft het bedrijfspand nog helemaal geen energielabel of is deze verlopen? Dan moet er snel een (nieuw) label worden aangevraagd om hoge boetes te voorkomen. Je kunt eerst verschillende energielabel offertes vergelijken voor je een nieuw energielabel aanvraagt.

Zo hoef je de kosten die je hebt bespaard door bovenstaande tips niet direct in te leveren voor je aanvraag van een nieuw label!

No Comments

Leave a Comment