Handige stroomtips voor je kampeeravontuur

De vakanties en het mooie weer komen er weer aan en misschien ben jij wel iemand die de natuur in trekt met een tent of camper. Als je op vakantie gaat, denk je waarschijnlijk aan veel dingen, maar heb je al gedacht aan de juiste stekker voor je stroomvoorziening? In deze blog geven we je wat handige tips over welke stekker je nodig hebt, zonder te veel gedoe. 

Elektriciteit op de camping: Niet te missen  

Vroeger hield bijna iedereen de biertjes koud in emmers gevuld met koud water, maar tegenwoordig kunnen we niet meer zonder koelkast of een koelbox. Iedereen heeft behoeft aan stroom op de camping. Of het nu gaat om het opladen van je telefoon, het koel houden van je snacks, of gewoon wat extra licht stroom is een must!  

Welke stroomstekker past bij jouw camping? 

Voordat je op avontuur gaat, check eerst welk stekkersysteem de camping gebruikt en hoeveel stroom het levert. Dit staat vaak op de campingwebsite of in handige gidsen zoals die van de ANWB of ACSI. 

In landen als Nederland, Frankrijk, België, Duitsland en Noord-Frankrijk kom je vaak de blauwe CEE-stekker tegen. Het heeft drie gaatjes aan de vrouwtjeskant, en om stroom te krijgen voor je tent of camper, heb je een blauwe CEE-stekker (met drie pinnetjes) nodig.  

Voor Zuid-Europa: Let op het stopcontact 

Als je je vakantie doorbrengt in Zuid-Europa, zijn Zuid-Europese campings vaak uitgerust met een speciaal stopcontact met twee gaten en een pin. Hier heb je een Zuid-Europees verloopsnoer nodig voor je stekker. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op deze kleine maar belangrijke verschillen. 

Speciale overwegingen voor het VK en Zwitserland 

Gaat je avontuur naar het Verenigd Koninkrijk? Meestal is een CEE-blauwe stekker voldoende, maar wees op de hoogte van uitzonderingen met een EK-stopcontact, deze stekker heeft rechthoekige gaten. Het kan handig zijn om een Engels verloopsnoer mee te nemen, deze verloopt van een VK naar een CEE-stopcontact. Zwitserse avonturen? Zorg voor een Zwitsers verloopsnoer of verloopstekker voor zorgeloos stroomgebruik! 

Waarom CEE en niet gewoon randaarde?  

Misschien vraag je je af waarom je een specifieke CEE-stekker nodig hebt in plaats van een gewone (Schuko) verlengkabel met randaarde. Normale verlengkabels voor thuis zijn gemaakt van een soort van PVC en mogen vanwege veiligheidsregels niet gebruikt worden op campings. Als je toch een thuis verlengkabel wilt gebruiken, gebruik dan een verloopsnoer. Een normale randaarde of penaarde campingstekker past namelijk niet in een CEE-aansluiting. 

Handige tip voor extra flexibiliteit  

Overweeg het gebruik van een CEE-haakse campingstekkerverlengkabel in plaats van een standaard CEE-verlengkabel. Hiermee kun je zowel een CEE-stekker als een randaarde-stekker gebruiken. Handig als je niet alleen in je caravan of camper, maar ook in de voortuin een haspel wilt aansluiten. 

Meer campingstekker informatie nodig? 

Heb je nog steeds vragen over camping stekkers? Zit je in dubio over welke camperstekker je nu eigenlijk moet kiezen? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice van Aanhangwagendirect voor advies en een breed aanbod aan de juiste soorten campingstekkers. Een soepele start van je vakantieavontuur begint immers met de juiste stroomvoorziening.  

No Comments

Leave a Comment