3 Essentiële ICT-kostenbesparingstips voor het MKB

 Om vandaag de dag een effectieve bedrijfsvoering te integreren, is het belangrijk om na te denken over belangrijke strategieën op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Dit heeft als doel om op constante kostenposten te besparen en tegelijkertijd de productiviteit te verhogen. In dit artikel delen we enkele technologische basistips voor het MKB om effectief om te gaan met de ICT-omgeving.

1. Cloud Computing

De meeste bedrijven maken uitgebreid gebruik van digitale mogelijkheden. De digitale bedrijfsvoering kan echter een stuk efficiënter worden gemaakt door middel van cloud computing. Aangezien de installatie van hardware, multi-user licenties en regelmatige software-update aanzienlijke kapitaaluitgaven vereisten, is het makkelijker en slimmer om te kiezen voor cloud technologie, waarbij je alleen een online applicatie benodigd hebt om toegang te krijgen tot verscheidene webdiensten die de digitale infrastructuur vereenvoudigen. 

 

Kortom, cloud computing is een van de essentiële ICT oplossingen MKB om vanaf elke computer ter wereld veilig toegang te krijgen tot elk programma dat je nodig hebt, zolang je maar verbinding hebt met het internet.

  • VoIP-telefonie

Internet-telefonie, vaak ook wel VoIP genoemd, is een goedkoop alternatief voor het bestrijden van een hoge telefoonrekening. VoIP is met name voordelig voor bedrijven met meerdere internationale transacties, of voor ondernemingen die moeten communiceren met teams en/of klanten op verschillende geografische locaties.

 

VoIP-telefonie maakt het mogelijk om realtime gesprekken te voeren door middel van analoge spraaksignalen te vertalen tot digitale datapakketen. Zo kan je langeafstand gesprekken voeren met een vast telefoonnummer, tegen een fractie van de kosten van traditionele telecomoperatoren. Op lange termijn betekent zal dit aanzienlijke besparingen kunnen opleveren. Handig om te weten, is dat VoIP-gesprekken zowel via het internet worden gevoerd met een computer of vanaf een traditionele telefoon met een speciale adapter om op het computernetwerk aan te sluiten. 

  • Vergeet de technische beveiliging niet

Het MKB is kwetsbaar voor hackers, met name omdat vele bedrijven onvoldoende aandacht besteden aan het implementeren van een effectief ICT-beveiligingsbeleid. Het is ten zeerste van belang om de internetbeveiliging te waarborgen, want  bij onvoldoende bescherming kan waardevolle informatie zomaar op straat komen te liggen. Zorg er dus voor dat je de kwetsbaarheid van jouw bedrijf op het internet niet onderschat en schakel een ICT-partner in om jouw digitale beveiliging naar een hoger niveau te tillen. 

 

Bovendien is het belangrijk om een wachtwoordbeleid, beveiligingspraktijken, regels voor het downloaden van software, etc. op de werkvloer te implementeren. Zorg ervoor dat jouw ICT-beveiligingsbeleid in het hele bedrijf wordt gehandhaafd. Maak ook regelmatig een back-up van de gegevens en bewaar deze op veilige plekken. 

No Comments

Leave a Comment