De risico’s van een slapende VvE

Een Vereniging van Eigenaren hoort actief te zijn. Wanneer deze slaapt, brengt dit een hoop problemen met zich mee. Welke dit onder meer kunnen zijn, leggen wij je uit in artikel!

 

Wat is een slapende VvE

Laten we eerst kijken naar wat een slapende VvE precies is. Wanneer de VvE slaapt, wordt er door de eigenaren van de appartementen binnen een complex niet samengewerkt. Ze hebben geen gezamenlijke spaarpot voor onderhoud, hebben geen afspraken gemaakt en overleggen nooit. Aangezien je samen in hetzelfde gebouw woont, is het cruciaal dat dergelijke zaken wél gebeuren. Enkele problemen die op kunnen treden bij een slapende VvE worden onderstaand beschreven.

 

Kosten worden niet gedekt

Bij een slapende VvE worden kosten niet gedekt. De vereniging ontvangt geen bijdragen, maar personen als de schoonmaakster, schilder en elektricien moeten toch worden betaald. Ook als er plotseling een lekkage in de centrale hal is, zal dit moeten worden opgelost. Bij een actieve VvE is er een gezamenlijke spaarpot voor dit soort dingen. Bij een slapende VvE is dit niet het geval, terwijl er toch iemand voor kosten op zal moeten draaien. In dit geval kunnen alle individuele huiseigenaren plotseling een hoge rekening binnen krijgen. Niet iedereen zal het hier mee eens zijn, of zal het simpelweg niet kunnen betalen. Het resultaat? Nog meer problemen! 

 

Achterstallige onderhoudstaken

Omdat er geen geld wordt gespaard voor dergelijke onderhoudstaken, worden ze vaak ook niet goed uitgevoerd. Er wordt nooit geschilderd, de vloeren zijn vies, het licht in de lift wordt niet gerepareerd, en de kapotte ruit in de hal wordt niet vervangen. Kortom, er ontstaat dus her en der verval. Uiteraard vindt niemand het prettig om in een dergelijke omgeving te wonen! 

 

Waarde van je woning daalt

Naast dat het niet prettig is om een omgeving zoals bovenstaand beschreven te wonen, heeft het nog een ander gevolg. De waarde van je woning daalt namelijk! Ook zal het vinden van een koper lastiger worden wanneer je het wilt verkopen. Niemand wilt ten slotte in een slecht onderhouden pand wonen, en je wilt er al helemaal niet veel voor betalen!

 

VvE wakker maken

Kortom, het is dus duidelijk dat een slapende VvE zo snel mogelijk wakker gemaakt dient te worden. Dit kan je doen met behulp van een VvE beheerder. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.centiss-vve-beheer.nl/!

No Comments

Leave a Comment