Een goede espresso zetten. Hoe doe je dat?

Wanneer je in een restaurant een espresso besteld, krijg je in de meeste gevallen een goed kopje espresso. Deze zit vol smaak en kun je dus echt van genieten. Toch kan het thuis lastig zijn de juiste koffie te zetten. Hoe moet je de koffie fijnmalen en aandrukken én wat is de juiste temperatuur? Hieronder lees je tips die ervoor kunnen zorgen dat jij na het lezen hiervan een goed kopje espresso kan zetten!

Wat is nu een goede espresso?

Als je het hebt over een goede espresso, zie je na een paar seconden van het starten van de espresso de straal bijna zwart uit de machine komen. Wat bij een espresso erg belangrijk is, is dat de straal die in het kopje terecht komt met een gelijkmatige beweging. De straal moet dus niet onderbroken worden.

Een goede balans

Op een goed kopje espresso te zetten, is een goede balans van belang. Toch is dit vaak erg lastig. Wanneer je kijkt naar de Italiaanse espresso vereniging, krijg je met 7 gram espressokoffie en de juiste druk een goede koffie. De juiste druk is volgens hen 22,5 tot 27,5 seconden. De hoeveelheid die in het kopje zou moeten zitten wanneer deze klaar is, is 25 ml. Ook is de temperatuur van de koffie dan erg belangrijk. Deze temperatuur zou dan rond de 67 graden moeten zijn. 

Factoren die helpen voor een goede espresso

Om de koffie op deze manier te kunnen maken, komen meerdere factoren kijken. Als eerste factor heb je de bonen. Bij het maken van een espresso wordt er vaak een combinatie gemaakt van bonen. De grootte die de bonen hebben, hangen uiteindelijk van de kwaliteit van de espresso af. Wanneer er iets mis is met de bonen, moeten deze verwijderd worden. 

Daarnaast is bij het zetten van een goede koffie de maling erg belangrijk. Je kunt hiervoor verschillende maalschijven gebruiken. Wanneer je een fijnere maalgraad hebt, zul je kleinere koffiedeeltjes overhouden. Hierdoor heeft het een grote contactoppervlakte voor het water. 

Ook het aandrukken van de koffie is een belangrijk aspect. Hierdoor worden uiteindelijk de doorloopsnelheid en temperatuur bepaald. Bij het aandrukken is het belangrijk de koffie recht aan te drukken. Hierdoor heb je een goede doorloop. Het ene apparaat heeft een tamper, terwijl het andere apparaat een kunststof stamper heeft. Om het aandrukken van de koffie goed te laten verlopen, kun je het beste een massieve tamper aanschaffen. Deze moet dan wel goed aansluiten op het filterbakje. 

Ieder heeft een andere voorkeur van smaak. De een houdt bijvoorbeeld meer van een bittere koffie dan de ander. Wanneer de koffie langer in contact is met water, zal hij meer bitter worden. Daarnaast kan te heet water er ook voor zorgen dat de koffie een bittere smaak heeft. Ze noemen dit ook wel over extractie. Naast over extractie heb je ook onder extractie. Dit kan voorkomen wanneer er te weinig smaak uit de bonen is gehaald, waardoor de koffie zuur smaakt. Wanneer je een goede espresso drinkt, zul je een langere nasmaak hebben. 

Machine schoonmaken

Hygiëne is niet geheel onbelangrijk. Ook een espresso machine heeft af en toe de nodige schoonmaak nodig. Zo kun je de espresso machine ontkalken. Hierdoor zal de koffie beter smaken, heeft de machine een langere levensduur, voorkom je mogelijke schade en zal de machine geen gekke geluiden gaan maken. Veel voordelen, waardoor jij weer lekker kunt genieten van een goed kopje espresso.

No Comments

Leave a Comment