Een hoogwerker opleiding voor jou en mij

Werken op een hoogwerker is een veelzijdig beroep. Werken op een van de 5 types hoogwerkers vereist vakkennis. In veel beroepen wordt er gebruik van gemaakt. Hierbij is het niet speciaal een machine die alleen op grote hoogte gebruik wordt: zo’n machine kan ook al gebruikt worden bij de hoogte van 2,5 meter. Er wordt dus vaker mee gewerkt dan je in eerste instantie zou denken.
Omdat je werkt op een bepaalde hoogte en veelal in de buitenlucht, kleven er bepaalde risico’s aan het werken in een hoogwerker.

Om die risico’s te kunnen inschatten, moet je ten eerste minstens 18 jaar zijn om deze machine te mogen bedienen. Ten tweede moet je in staat zijn om uiterlijke gebreken bij de machine te kunnen herkennen. Ten derde moet je weten hoe je moet handelen bij onverwacht slecht weer. Tenslotte is het belangrijk dat je je verdiept in valbeveiliging.

Is een certificaat verplicht?

Een hoogwerker opleiding met certificaat is niet verplicht. Echter, de ARBO stelt wel de eis aan de werkgever dat hij een werknemer aantoonbaar informeert over het zorgvuldig en veilig gebruiken van de hoogwerker. Dit geldt ook voor het wel of niet gebruiken van een valbeveiliging. Mocht er een ongeluk gebeuren is het maar de vraag of de verzekering gaat uitbetalen in alle gevallen waar geen certificaat overhandigd kan worden. Voor een werkgever is het dus de veiligste en slimste manier om iedere werknemer een certificaat te laten halen.

Hoe gaat het behalen van een certificaat in zijn werk?

Qua tijd en geld is het volgen van een hoogwerker opleiding een niet al te grote investering. In 1 dag kan het certificaat behaald worden, zowel theoretisch als praktisch. Per persoon ligt de cursusprijs rond de 300 euro. De cursus wordt uiteraard gegeven door gediplomeerde medewerkers. Iedere cursusdag wordt afgesloten met een examen. Deze cursus wordt op verschillende plekken in het land aangeboden en vaak ook op zaterdag. De geldigheid van het certificaat bedraagt 5 jaar.

Hetzelfde geldt voor de herhalingscursus.
Voor je eigen veiligheid en die van de mensen in je directe omgeving is het behalen van het certificaat dus een goede zet. Het kan je werkgever veel stress en rompslomp besparen als er een incident plaatsvindt.

Bron: https://www.kap-opleidingen.nl/

No Comments

Leave a Comment