Zo houd je duiven uit je tuin en van je balkon

Wanneer duiven elk jaar terug komen naar jouw balkon of achtertuin, kan het zijn dat je dit wel een keer zat bent. Duiven maken veel geluid met hun eindeloze gekoer en laten overal hun uitwerpselen achter. Duiven poepen zowel slapend als wanneer ze wakker zijn. Duivenpoep is natuurlijk hartstikke vies, maar het tast ook nog je verf en stenen aan. Wist je ook dat je ziek kan worden als je duivenpoep aanraakt? Hier lees je wat je kunt doen om duiven bij je tuin of balkon weg te houden.

Duivennest

 

Allereerst moet je kijken of er ergens een duivennest is. Hier zullen de duiven namelijk hoe dan ook naar terug keren, elk jaar weer. Wanneer de duiven de eerste takjes naar hun nieuwe nest brengen, kun je ze het beste meteen wegruimen. Hierdoor zullen ze vanzelf ophouden met bouwen. Let er wel op dat het officieel verboden is om een nest te verwijderen, tenzij ze het nest al hebben verlaten! Je mag dus wel de aanbouw voorkomen. Als je een verlaten nest wilt verwijderen, bescherm jezelf dan met handschoenen en een mondkapje zodat je niet in aanraking komt met schadelijke stoffen en andere bacteriën!

Duiven weghouden van randen

 

Duiven houden er van om op alle randen te gaan zitten. Je balkonrand en je dakranden zijn hun favoriet. Je kunt hier duivenpinnen aan bevestigen zodat duiven daar niet meer lekker kunnen gaan zitten. Nog een optie is een touwtjes spannen boven je balkonleuning, hier kan een duif niet op balanceren en zal daarom snel weer vertrekken. Voor je stoelen kun je kiezen voor plastic, want hier zitten ze liever niet op.

Daken en vijvers

 

Een vijver kun je het beste van duiven beschermen met een vogelnet, ook wel duivennet genoemd. Duiven en andere vogels zoeken namelijk ook voor eten in je vijver. Een vogelnet is ook handig om over je dak heen te spannen, hiermee geef je de duiven geen kans om ergens te rusten en te nestelen. Je kunt op de Nettenshop verschillende vogel/duivennetten vinden.

Duiven afschrikken

 

Er zijn verschillende objecten waarmee je duiven kunt afschrikken. Omdat duiven bang zijn voor roofvogels kun je nep roofvogels in je tuin plaatsen of schrikballen. Daarnaast houden ze ook niet van glinsterende objecten. Denk hierbij aan cd’s en andere objecten die licht weerkaatsen en glimmen. Het is wel belangrijk dat je de afschrikmiddelen zo nu en dan verplaatst. Anders raken de duiven hier aan gewend en zullen ze hier niet meer bang voor zijn en gewoon weer terugkomen. Zorg daarnaast dat je nooit eten of drinken buiten laat staan, ook geen kruimels! Zo zullen duiven minder snel in je tuin of bij je balkon komen en is de kans dat ze jouw tuin of balkon kiezen een stuk kleiner.

No Comments

Leave a Comment