Goud als beleggingsmiddel

Nu banken steeds minder rente geven op spaarrekeningen en beleggingen zijn veel mensen op zoek naar een alternatief. Momenteel zijn bitcoins en andere cryptomunten bezig aan een grote opmars, maar hierbij loopt u een tamelijk groot risico dat uw belegging uitdraait op een teleurstelling. Een andere zeer populaire manier om te beleggen is het investeren in edelmetalen zoals zilver goud en platinum. Goud behoudt te allen tijde zijn waarde.

 

Digitale derivaten

Beleggen in goud kan op diverse manieren. Zo is er de mogelijkheid om goud te kopen middels digitale derivaten. Derivaten zijn een financieel product waarmee beleggers op de prijsbeweging van bezit kunnen speculeren zonder het bezit zelf te kopen. Deze derivaten worden vooral gekocht door traders. Derivaten zijn dus zuiver digitaal en er is geen sprake van fysiek goud.

 

Goud barenĀ 

Wanneer u belegt in fysiek goud, dan belegt u in goudbaren of munten. Goudbaren zijn pure blokjes goud die geproduceerd worden door smelterijen. Elke baar heeft zijn keurmerken en andere informatie die verwerkt is in de baar zelf. Zo is de naam of het logo van de producent, het gewicht en de fijnheid van het goud vermeld op de baar. Goudbaren worden verkocht in diverse gewichtsklassen. De meest verhandelde baren, zijn die van 10 gram, 20 gram, 1 ounce, 50 gram en 100 gram maar de waardes lopen vanaf 1 gram tot wel 12,5 kilo. Een 100 gram goudbaar online kopen kan de start zijn van een mooie belegging. Vroeger werd goud veelal via banken verkocht. Dat kan nu niet meer. Maar via webshops kun je online bestellen. Vaak heb je daarbij de mogelijkheid om het zelf op te halen en te betalen.

 

Gouden munten en penningen

In plaats van goudbaren kunt u er ook voor kiezen om gouden munten en penningen als beleggingsmiddel te kiezen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gouden munten die ooit als wettig betaalmiddel hebben gediend, en munten die uitgegeven zijn voor speciale gelegenheden, ook wel penningen genoemd. In bijna elk Europees land zijn tussen de jaren 1850 en 1935 wel gouden munten gebruikt als wettig betaalmiddel. Denk daarbij aan gouden tientje, een 20 Francs stuk uit Frankrijk, of een 20 Mark munt uit Duitsland. We kennen ook gouden munten uit bullion. Dit zijn munten die ook vandaag de dag nog geslagen worden met beleggen als specifiek doel. Hoewel op dit soort munten ook de intrinsieke waarde nog vermeld wordt, ligt de goudwaarde vele malen hoger. Of u nu kiest voor een goudbaar 50 gram umicore met certificaat of voor gouden munten en penningen maakt niet uit. Beide worden gezien als beleggingsgoud. Hierover betaalt u geen BTW. Wel gelden regels voor vermogensbelasting.

No Comments

Leave a Comment