Haardhout: wat stook ik wel en wat niet?

De koude en donkere dagen zijn weer terug van weggeweest en het is weer tijd om de houtkachels en openhaarden aan te steken. Maar welk hout kun je nu het beste wel of niet stoken? Je leest het hier.

Algemene kennis

Allereest is het belangrijk om te weten dat haardhout goed droog moet zijn. Nat hout brandt namelijk niet goed en veroorzaakt meer vervuiling. Bovendien is het aan te raden om alleen hout te stoken wat vrij is van hars, echter: dit is geen must, slechts een aanbeveling. Een andere tip: zorg dat de blokken hout niet te dik zijn. Dikkere blokken hout blijven minder lang branden. Je kan blokken hout altijd verkleinen met een hakbijl of een kettingzaag. Tot slot mag brandhout niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Stook je dit hout toch, dan zullen er schadelijke stoffen vrijkomen. Deze schadelijke stoffen zijn niet alleen slecht voor jezelf en je omgeving, maar veroorzaken ook meer aanslag in je haard.

Soorten stookhout

Niet alle soorten hout zijn even geschikt om als brandhout. Houtsoorten die wel geschikt zijn, zijn onder andere: beuken-, essen- en berkenhout. Beuken- en essenhout zijn relatief snel droog, is relatief hard en verbrand daardoor relatief traag. Bovendien zorgt het voor een goede warmte. Bij het verbranden van beukenhout zul je merken dat je meer aanmaakhout nodig hebt. Beukenhout is namelijk minder gemakkelijk aan te krijgen. Tot slot brandt berkenhout, in tegenstelling tot beuken- en essenhout, zeer makkelijk en is bovendien gemakkelijk aan te krijgen. Berkenhout wordt voornamelijk gebruikt als stookhout wanneer het ovengedroogd is.

Snoeihout stoken

Het stoken van snoeihout is niet overal en altijd toegestaan. Voor de bij jou in de buurt geldende regels kun je het best de website van jouw gemeente raadplegen. Verder is snoeihout zeker geschikt voor het stoken van je haard of kachel. Let er echter wel op dat niet ieder snoeihout geschikt is. Zo kun je populierenhout en esdoornhout beter niet verbranden binnenshuis.

No Comments

Leave a Comment