Hoe vervang ik mijn banden en velgen?

banden en velgen

De banden van een voertuig moeten te allen tijde overeenkomen met de weersomstandigheden. In de winter is het daarom ook erg belangrijk om winterbanden onder de auto te leggen, dit om natuurlijk de maximale veiligheid te genereren. Het maakt niet uit of u nou zelf uw banden en velgen verwisseld of dat u het laat doen door een specialist. Ons advies is, heeft uw een set velgen met winterbanden en een set velgen met zomerbanden dan kunt u het zeker proberen zelf te verwisselen. Maar wilt u uw winterbanden of versleten banden vervangen op uw huidige velgen, dan adviseren wij om dit te laten door een professional.

Set winterbanden en set zomerbanden verwisselen

Heeft u een set winterbanden met velgen en een set zomerbanden met velgen dan is het verwisselen van deze sets geheel zelf te doen. Echter is het laten verwisselen van een band relatief goedkoop en wordt dit meestal gedaan door professionals.
Wanneer je van plan bent het zelf te doen moet je de volgende stappen volgen;

Stap 1 – Zet de auto in de 1e versnelling en trek de handraam aan.

Stap 2 – Draai de wielbouten kruislings los maar haal deze er nog niet uit.

Stap 3 – Plaats de krik onder de auto en krik de auto op, zo hoog dat het wiel net loskomt van de grond.

Stap 4 – Draai nu de bouten volledig los en haal deze eruit.

Stap 5 – Verwijder de velg en band van de as en plaats deze naast de krik onder de auto. (Schiet uw auto van de krik, dan zorgt de velg en band ervoor dat de auto niet volledig op de grond komt.)

Stap 6 – Plaats de nieuwe velg met band op de as, zorg dat deze vlak tegen de as aan zit.

Stap 7 – Draai de bouten er kruislings terug in.

Stap 8 – Verwijder de velg en band onder de auto en laat de auto zakken.

Stap 9 – Draai de wielbouten nu stevig vast, gebruik voor het beste resultaat een momentsleutel.

Set banden van een set velgen verwisselen

Beschikt u niet over meerder sets velgen met banden, maar wilt u toch winterbanden of uw versleten banden vervangen? Dan is ons advies om dit professioneel te laten doen.

Daadwerkelijk zelf de band van de velg halen, gaat niet lukken zonder speciaal apparatuur. Hiervoor zijn gereedschappen in de winkel te koop, welke erg duur zijn. Daarnaast om dit zonder een banden demonteermachine, zonder je velgen te beschadigen en binnen een paar uur te doen, is met weinig kennis onbegonnen werk. Daarnaast moeten de banden en velgen na montage worden gebalanceerd en daar is wederom speciaal apparatuur voor nodig.

Ons advies is; heeft uw een set velgen met winterbanden en een set velgen met zomerbanden dan kunt u het zeker proberen om deze zelf te verwisselen. Maar wilt u uw winterbanden of versleten banden vernieuwen op uw huidige velgen, dan adviseren wij om dit te laten door een professional. Niet iedereen is even handig op het gebied van banden verwisselen en het zou toch zonden zijn wanneer u beschadigde velgen of een ongebalanceerde velg oploopt, terwijl een band laten verwisselen niet de duurste optie is.

No Comments

Leave a Comment