Modeltreinen

Een modeltrein is een schaalmodel van een trein. Het bouwen van deze treinmodellen, spoormaterieel en spoorwegen is ontstaan in de negentiende eeuw. Maar werd pas later een populaire hobby, vaak onder mannen en kinderen. Het bouwen van deze modellen vindt vaak binnenshuis plaats. In de jaren is het bouwen van modeltreinen en spoorbanen steeds geavanceerder geworden. Het resultaat van deze ontwikkeling wordt gezien in de complete nagebootste modellandschappen en model steden om de treinen heen. Het gaat dus niet alleen maar om de treinen.

Inkoop modeltreinen

Een mooie collectie van modeltreinen duurt vaak jaren om te verzamelen, en na een tijd kan je natuurlijk je hobby verliezen en wil je deze collectie verkopen. Zo’n collectie neemt namelijk zeker wat ruimte in beslag. Je kan hier dan bij verschillende winkels terecht die gaan over de inkoop modeltreinen, een voorbeeld hiervan is dan ook poldermodelspoor. Poldermodelspoor koopt modeltreinen in maar daarnaast verkopen zij ze ook. Je wilt natuurlijk wel dat die collectie ergens goed terecht komt en dat je waarde voor je geld krijgt.

Techniek 

Met de technologie van nu kunnen veel van deze nagebootste modellen computermatig bestuurd worden. Je hebt verschillende systemen van elektrische aandrijving van de locomotief motoren. Het 2-rail systeem; hierbij zijn de wielen aan een as gekoppeld. Bij een 3-rail voeding gebeurt dit via de wielen en een sleepcontact, die glijdt over een rail. Maar er bestaan ook wel treinen die op batterij werken, deze worden vaak gebruikt bij startsets voor kinderen.

Schalen

Er zijn verschillende schalen voor modeltreinen, de meeste hebben een aanduiding van de vorm van een letter, cijfer of een combinatie van beide. Het blijft praktisch onmogelijk om het werkelijke spoorwegbedrijf realistisch na te bouwen, omdat veel van de spoorwegbedrijven erg groot zijn hier in Nederland. Maar zelfs de treinen zijn lang, hierdoor is het commercieel verkrijgbare materiaal niet precies op schaal gemaakt om toch tot een mooi resultaat te komen.

No Comments

Leave a Comment