Op zoek naar verschillende soorten autoverzekeringen?

Je zoekt een autoverzekering. Er is in autoverzekeringland veel keuze. Je kan kiezen tussen een van de drie standaard dekkingen, maar je kan ook de dekkingen uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Hoe zit dit nu precies?

 

Verzekeraars bieden drie reguliere soorten autoverzekeringen aan: De WA versie, de WA beperkt casco versie en de WA volledig casco versie (allrisk). Daarnaast is het mogelijk om elk van de reguliere dekkingen uit te breiden met aanvullende verzekeringen. We hebben het dan over de schadeverzekering inzittenden, ongevallenverzekering inzittenden, verhaalbijstand, rechtsbijstand, no-claim beschermer en dekking voor pechhulp. 

 

Er zijn dus heel veel combinaties mogelijk op basis van jouw eigen voorkeuren! We gaan hieronder kort in op de verschillende verzekeringen.

 

WA autoverzekering

Deze soort autoverzekering is de meest standaard dekking en ook wettelijk verplicht om te hebben bij je auto. Deze wettelijke plicht staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. De schade aan anderen die jij met jouw auto veroorzaakt wordt alleen vergoed. Schade aan eigen auto? Dan heb je met deze dekking pech en geen vergoeding. Voordeel is wel dat die goedkoop is! Je moet al een WA verzekering hebben zodra het kenteken op jouw naam staat.

 

WA beperkt casco variant

Deze dekking wordt ook WA plus genoemd in de volksmond. Het is een uitgebreidere soort verzekering dan de WA. Naast hetgeen wat gedekt wordt onder de standaard WA variant ben je ook nog eens gedekt aan schades bij je eigen auto. De schades aan je eigen auto zijn wel beperkt tot brandschade, schade door diefstal en inbraak, schade door aanrijding met dieren, stormschade en ruitschade. Heeft een vandaal jouw auto kapot gemaakt? Dat is helaas niet verzekerd met deze dekking. Wat ook leuk is om te weten is dat je geen schadevrije jaren verliest bij de genoemde schades aan de eigen auto.

 

WA volledig casco (allrisk)

De beste autoverzekering die je kan hebben is de WA volledig casco autoverzekering. Met deze verzekering ben je werkelijk voor de meeste schades gedekt. Een betere dekking bestaat eigenlijk niet. Je bent zelfs verzekerd voor schade aan je eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt (bijvoorbeeld bij een aanrijding, slippen of te water raken). En die vandaal die jouw auto heeft gesloopt? Die schade is ook gedekt met allrisk. Niet onbelangrijk is om te vermelden dat de allrisk ook het duurste is. Daarnaast kunnen verzekeraars onderling verschillen over polisvoorwaarden (bijvoorbeeld met de nieuwwaarderegeling).

 

Aanvullende soorten verzekeringen

Je kan de reguliere dekkingen uitbreiden met diverse soorten aanvullende autoverzekeringen. Dit zijn bijvoorbeeld de schade inzittendenverzekering, ongevallen inzittenden dekking, pechhulp dekking, no-claim beschermer, verhaalbijstand en rechtsbijstand.

 

Schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden is een aanvullende dekking voor de autobestuurder alsmede de passagiers van de auto. Deze aanvullende dekking biedt dekking voor letselschade na een verkeersongeluk. Als de berijder zelf de schuldige is van het ongeluk dan kan die vaak gewoon aanspraak maken op de dekking uit de schadeverzekering inzittenden.

Autoverzekeraars noemen de schadeverzekering inzittenden vaak “SVI”. Daarnaast noemen de verzekeraars deze dekking ook wel de Inzittendenverzekering.

 

Het volgende is gedekt:

 

Schade door letsel

Verlies van inkomen

Smartengeld

Kosten voor onderhoud van je leven

Begrafeniskosten

Materiele schade aan spullen in de auto en kleding

 

Ongevallenverzekering inzittenden dekking

De ongevallenverzekering inzittenden heeft net als de schade inzittenden een dekking tegen letselschade voor de bestuurder en inzittenden. De ongevallen verzekering verschilt alleen in de hoogte van dekking. De ongevallenverzekering inzittenden vergoedt vaste bedragen. Die vergoedt niet de daadwerkelijk geleden schade. Je kan daarmee na een schade-uitkering nog steeds met financiële schade blijven zitten. De ongevallen inzittenden dekking is een verzekering die dus vaste bedragen uitkeert aan de bestuurder of inzittenden. De bedragen variëren tussen de EUR 20.000 en 50.000.

 

Dit zijn uitkeringen bij de volgende gevallen:

 

  • Invalide raken
  • Overlijden

 

Rechtsbijstand motorverkeer

In het verkeer en met de auto kan je in verschillende situaties terecht komen die leiden tot een juridisch conflict. Je kan bijvoorbeeld problemen krijgen met je autogarage of met justitie. Je kan je hiervoor extra verzekeren met de rechtsbijstand verkeer dekking. Het is wel de vraag of je niet al gedekt bent uit je “normale” rechtsbijstand verzekering. Met deze dekking krijg je hulp bij bijvoorbeeld:

 

  • Schade verhalen op tegenpartij
  • Verdedigen van je onschuld bij een aanrijding
  • Justitie die je wilt vervolgen na verkeersovertreding
  • Conflicten met autogarages (BOVAG of FOCWA dealers)

 

Verhaalsbijstand dekking

Als je een verhaalsbijstand dekking afsluit dan heb je alleen een vergoeding bij het verhalen van schade. Dit is een minder uitgebreide dekking dan rechtsbijstand. 

 

No-claimbeschermer voor bescherming korting

Als je een autoverzekering hebt dan krijg je no-claim korting. Maar als je een schade maakt dan verlies je korting. Met de no-claim beschermer behoud je de korting. Hierdoor blijf je dezelfde premie betalen. Je valt wel terug in schadevrije jaren! Niet heel veel verzekeraars bieden deze aanvullende dekking nog aan. Zie hier een overzicht van autoverzekeraars met no-claim beschermer.

 

Pechhulp bij de autoverzekering

Iedereen kan wel eens pech hebben met de auto. Vroeger belde je de wegenwacht. Tegenwoordig kan je gewoon de verzekeraar bellen als je deze dekking hebt afgesloten. Wel zo handig! Vaak wordt je geholpen bij veel soorten pechgevallen. Denk aan:

 

Tank leeg

Accu defect

Startmotor werkt niet

Klapband

Motor oververhit

Auto beschadigd na aanrijding

Defect door achterstallig onderhoud

 

De pechhulp zal je proberen te helpen door kleine problemen direct te verhelpen. Als dit niet lukt dan wordt je auto gebracht naar een garage of naar je huis. Je kan kiezen pechhulp Nederland of ook nog Pechhulp in Europa. Ook dekking met aanhanger of caravan is mogelijk. 

No Comments

Leave a Comment