Uw merk registreren in 4 stappen

In Nederland kunt u een merk beschermen door het te registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Gelukkig is uw merk registreren vrij eenvoudig en in de vier stappen hieronder leggen we uit hoe dat precies in zijn werk gaat. Let wel dat er aardig wat gedocumenteerd moet worden en het in de arm nemen van een adviesbureau als Novagraaf is geen overbodige luxe.  

 

Waarom zou je een merk beschermen? 

Een merk moet worden beschermd omdat het de waarde van uw bedrijf beschermt. Vanaf  het moment dat uw merk geregistreerd is bij het BOIP mogen andere bedrijven geen gebruik maken van een overeenstemmend merk voor de ingeschreven goederen en diensten. Dat is belangrijk om oneigenlijke concurrentie tegen te kunnen gaan. Mocht een ander bedrijf iets verkeerd doen, dan kunt u juridische stappen ondernemen.  

 

STAP 1 – keuze van de merk vorm 

Een merk kan veel verschillende vormen aannemen, het kan een woord zijn, een beeld, een geluid, een kleur of een driedimensionaal object. Het mag overigens ook een combinatie zijn van deze vormen. Wat het ook zij, bij aanvang van de merkregistratie moet als eerste worden bepaald wat de merk vorm is.  

 

STAP 2 – classificatie goederen en diensten 

Merken zijn niet uniek. Ze hebben altijd betrekking op specifieke goederen en diensten.  

Het komt dus voor dat er meerdere merken met dezelfde naam bestaan die betrekking hebben op andere producten, zodat de eigenaren van de merken daar geen problemen mee hebben. U maakt een keuze uit de 45 Nice klassen en omschrijft deze in de aanvraag.  

 

STAP 3 – check merk bekwaamheid 

Veel merken worden vooraf niet voldoende onderzocht, waardoor de inschrijving wordt afgewezen. Een merk moet aan flink wat eisen voldoen, dus controleer deze alvorens de aanvraag in te dienen. Dat scheelt een hoop tijd en geld.  

 

STAP 4 – merk registratie 

Als u alle eerdere stappen heeft doorlopen, dan kunt u alle documenten inleveren bij de BOIP en de aanvraagprocedure starten. U krijgt binnen twee tot drie maanden een reactie.  

No Comments

Leave a Comment