Welk kopieerpapier heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten printpapier. Maar het ene soort papier is beter voor de ene taak dan voor de ander. Algemeen gezegd kan papier voor het afdrukken vanuit een desktop printer verdeeld worden over twee categorieën: fotopapier en vrijwel al het andere printpapier. In dit artikel gaan we het hebben over al het andere soort papier. Er worden wereldwijd verschillende papierformaten gehanteerd. In Europa wordt de A-reeks het meest gebruikt, met als meest bekende formaat het A4-formaat. Deze benaming komt van het basisformaat A0. Als je deze vier keer vouwt dan kom je uit op het A4-formaat. Als je het formaat vijf keer vouwt dan kom je uit op een A5. 

Kopieer- en printpapier

Je hebt printpapier dus in allerlei verschillende formaten en ook de kwaliteit verschilt per papier. Je kunt elk soort papier beoordelen op basis van drie criteria: de helderheid, het gewicht en de textuur van het papier. Samen bepalen deze eigenschappen waar je het papier het best voor kunt gebruiken. Bij helderheid gaat het over hoe wit of hoe reflecterend het printpapiers is. Meestal heeft goedkoop papier een lagere helderheid wat ervoor zorgt dat er minder contrast is tussen het papier en de inkt. Bij het gewicht gaat het over hoe dik of zwaar het soort papier is. Dun papier schijnt meestal meer door, terwijl dikker papier een kwalitatief betere uitstraling heeft. Tot slot kun je bij textuur denken aan de gladheid of de oppervlakte van het soort papier. Papier kan bijvoorbeeld glad, marmer, mat, of zijdeglans zijn.

Gekleurd printpapier

Naast wit papier is er ook gekleurd printpapier. Dit kan zakelijk worden gebruikt, maar ook om te knutselen op school of thuis. Als je je drukwerk net iets specialer wil maken dan is printen op gekleurd papier een goede optie. Er zijn veel mogelijkheden, maar er zijn ook wat zaken waar je rekening mee moet houden als je op gekleurd papier wil afdrukken. De mogelijkheden verschillen per kleur van het papier. Zo kun je zwart papier moeilijker met witte inkt bedrukken met een gewone printer. Wanneer je kleuren op gekleurd papier wilt afdrukken, dan kunnen de kleuren anders uitvallen dan je voor ogen hebt. Als je kleuren wilt laten spreken, dan kun je dus beter voor wit papier kiezen. 

 

No Comments

Leave a Comment