Boot onderhoud

Boot onderhoud

Iedereen die een boot heeft weet dat ze eens in de zoveel tijd alles moeten controleren en hun boot met regelmaat moeten onderhouden. Als je nog geen boot hebt maar dit wel graag wilt, moet je hier dus rekening mee houden. Er zijn namelijk bepaalde onderdelen die snel stuk kunnen gaan. Het ene onderdeel is duurder dan het andere onderdeel. Bij sommige onderdelen is het ook verstandig om altijd een reserve te hebben. Stel je bent aan het varen en het gaat op dat moment kapot, kan je het gemakkelijk en snel vervangen.

 

Controleren van de motor

Het controleren van de motor moet om de paar weken gebeuren, voornamelijk als je met regelmaat vaart. Let hier dan op de waterzak van de brandstoftank, het wierfilter, het oliepeil, de slangen op eventuele lekkage en de impellers. De impeller beschadigt namelijk gemakkelijk. Voornamelijk als je op laag water vaart is het verstandig om dit met regelmaat te controleren en een reserve mee te nemen. Je kan gemakkelijk een impeller bestellen of kopen in de winkel maar als je boot niet meer verder vaart heb je daar natuurlijk niks aan.

 

Elk jaar

Voornamelijk als je de boot winterklaar gaat maken zijn er een paar punten die je moet controleren. Gelukkig zijn dit de punten die ongeveer één keer per jaar gecontroleerd moeten worden. Denk hierbij aan het toilet gereedmaken voor de winter en de toiletpomp smeren, het schoepenwiel schoonmaken, overal controleren op roest voornamelijk bij de accupolen, de gasinstallatie controleren op lekkages. Kijk ook naar de buitenkant van je boot of er eventueel plekken zijn die wat nieuwe verf nodig hebben. Over het algemeen hoeft dit eens in de 5 jaar te gebeuren maar je kan er ook altijd voor kiezen om eerder te doen. Vooral in erg zout water gaat de kleur sneller weg.

No Comments

Leave a Comment