CV ketel of warmtepomp?

De gasgestookte cv-ketel wordt een taboe na 2021” Dat is het statement wat de media maakt. Het betreft een voorstel om vanaf 2021 de gasgestookte cv-ketels geleidelijk te vervangen door een warmtepomp of andere vorm van duurzame verwarming. Maar wat zijn de kosten hiervan?

Waarom zou je voor een cv ketel kiezen

Moet je nou kiezen voor een cv ketel of warmtepomp? De cv ketel is een apparaat wat goedkoop in de aanschaf is en wat gemakkelijk in een ketelruimte is in te passen. De ketel heeft als groot voordeel dat hij weinig elektriciteit gebruikt wanneer hij aan staat. Het nieuwste type HR ketels heeft nog een heel aantrekkelijk extraatje; door het gebruik wekt hij een klein deel elektriciteit op waardoor je minder stroom hoeft af te nemen van de energieleverancier. Het zijn redenen om weer voor een ketel te kiezen wanneer je voor de keuze staat.

Kosten

Wat zijn de kosten van een aanschaf van warmtepomp? De kostprijs van een warmtepomp dan begint de prijs vanaf zo’n 10.000 euro. In het geval van een warmtepomp dienen er immers altijd grondboringen te worden uitgevoerd en deze zijn behoorlijk duur. Een boring kost gemiddeld zo’n 6000. De arbeidskosten bedragen gemiddeld zo’n 1800 euro. Installatie van het materiaal om een warmtepomp heen, waaronder: buis isolatie expansie, vul/spoelunits, afsluiters, elektra etc. kost gemiddeld zo’n 800 tot 1000 euro. Daarnaast zijn er nog ontwerpkosten van de installatie. Het totaalbedrag zal dan ongeveer uitkomen op een bedrag tussen de 10.000 en de 25.000 euro. Dus ga jij voor de warmtepomp cv?

No Comments

Leave a Comment