De pieper of anders genoemd, de pager

Ik durf te zeggen dat de meeste jongeren het woord niet eens kennen, laat staan het gebruikt hebben. Misschien herken je het woord wel vanuit vroeger. De pieper is een klein apparaatje dat kan worden vergeleken met een telefoon. Vroeger waren er namelijk nog geen draagbare telefoons maar er waren wel piepers!

Piepers zijn eigenlijk apparaten die signalen ontvangen. Met name telefoonsignalen. Het zijn kleine apparaatjes die klein genoeg zijn om aan je riem te dragen of in de auto te plaatsen. Mensen kunnen sms’jes sturen en bellen naar deze apparaatjes om de aandacht van de drager te trekken. Het sms’je of het telefoonnummer werd dan weergeven op een klein schermpje. De drager weet dan wie er heeft gebeld en wat die eventueel moet doen. Vroeger werd er voornamelijk verlangd dat diegene terug moest bellen naar het nummer dat werd getoond. Tegenwoordig heeft het vaak een andere functie.

Het middel bij calamiteiten

Een pieper wordt tegenwoordig heel specifiek ingezet. Namelijk vaak bij calamiteiten of urgente zaken. Zo kunnen er in een pieper contacten worden opgeslagen die allemaal tegelijk worden gealarmeerd bij een gebeurtenis die direct aandacht vereist. Met een paar drukken op de knop kunnen er een x aantal mensen snel bereikt worden met een boodschap wat er aan de hand is en waar het plaatsvind. Denk bijvoorbeeld aan de brandweer. Met behulp van een pieper kan er snel en efficiënt een locatie en een omschrijving doorgegeven worden zodat de brandweermannen gelijk weten waar ze naartoe moeten en wat er aan de hand is. Een pieper is dus extreem handig als er alarm moet worden geslagen!

De voordelen en nadelen van een pieper

Het enige nadeel wat er bedacht kan worden bij een pieper is dat er niet mee gebeld kan worden. In theorie is het ook niet nodig als je bijvoorbeeld bij de brandweer werkt. Mocht er echt de noodzaak tot communicatie ontstaan heb je natuurlijk altijd nog de portofoon of een mobiele telefoon. Het zogeheten piepernetwerk draagt ook nog een aantal voordelen. Dit netwerk kan, in tegenstelling tot het mobiele telefonie netwerk, niet overbelast raken. Wat het gebruik van piepers bij nooddiensten of andere functies des te betrouwbaar maakt!

No Comments

Leave a Comment