De werking van een koelkast

Tegenwoordig is een koelkast niet meer weg te denken uit elke gewaardeerde keuken. Het is noodzakelijk om voedsel in te kunnen bewaren. Omdat een koelkast een koelkast heet, is de verwachting dat deze de inhoud koelt door middel van enkele koudemiddelen. Dit is echter niet het geval. Hoe werkt een koelkast dan wel? Hieronder lees je het.

Goed om te weten is, dat een koelkast bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn een compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper.

  1. In de compressor wordt een gasvormig koelmiddel samengeperst. Tijdens dit proces stijgen zowel de druk als de temperatuur.
  2. De condensor zit meestal aan de achterzijde van de koelkast. Het verwarmde gas komt hierin terecht en gaat vervolgens condenseren. Dat betekent dat het overgaat van gas naar vloeibaar. De hitte verspreidt zich dan naar de buitenomgeving. Dat is de reden dat de achterkant van je koelkast vaak warm aanvoelt.
  3. Vervolgens komt dit in het expansieventiel terecht. Hier neemt de druk af, waardoor de samengeperste vloeistof weer een gas wordt. Het gas koelt dan ook af.
  4. Dit koude gas wordt vervolgens naar de binnenkant van de koelkast geleid middels de verdamper. In dit proces onttrekt het gas de warmte aan de binnenkant van de koelkast. Het gas warmt daardoor op en de inhoud van de koelkast koelt af.
  5. Vervolgens komt dit opgewarmde gas weer in de compressor terecht en dan begint de hele cyclus weer opnieuw.

Vergelijking

Dit is in het kort uitgelegd hoe de koelketen van een koelkast werkt. Kort samengevat betekent dit dat een koelkast dus niet actief koelt, maar juist de warmte onttrekt. Is dit nou moeilijk te begrijpen? Het volgende voorbeeld heeft eigenlijk hetzelfde principe. Je bent op vakantie in een warm land en het is 30 graden. Je bent wezen zwemmen in de zee en daarna ga je opdrogen op je ligbedje. Ondanks dat het 30 graden is, begin je toch te rillen. Dat komt omdat het water van de zee wat nog aan je lichaam zit, wanneer het verdampt, de warmte uit je lichaam onttrekt. Dit is eenvoudig gezien hetzelfde principe als de werking van een koelkast.

 

No Comments

Leave a Comment