Een incassobureau inschakelen: wat is een ‘flat fee’ en wat betekent ‘no cure no pay’?

Als ondernemer is het uitermate vervelend als je een dienst hebt uitgevoerd of een of meerdere producten hebt geleverd en je rekening niet wordt betaald. Jij hebt immers ook allerlei lasten die je moet betalen, dus het is normaal dat je dit geld toch wilt ontvangen. Je kunt ervoor kiezen om zelf achter je schuldenaar aan te gaan en deze te bestoken met belletjes of e-mails. Dit werkt echter vaak niet goed – schuldenaars weten dat ze deze gewoon kunnen negeren. Daarom is kiezen voor een incassobureau een goed idee. Maar incassobureaus gebruiken heel veel specifieke woordenschat, zoals ‘flat fee’ en ‘no cure no pay’, die nogal verwarrend kunnen zijn. Daarom leggen we in dit artikel uit wat dit betekent en waar je allemaal op moet letten als je je handtekening zet onder een contract bij een incassobureau. 

No cure no pay versus flat fee

Incassobureaus werken met verschillende betaalmethodes. Zo is een bekende methode een ‘flat fee’ of een vaste prijs die je betaalt zodat ze voor je beginnen te werken. No cure no pay incasso is ook een heel bekende dienst. Dit betekent dat je enkel incassokosten betaalt als het incassobureau erin slaagt je geld terug te vorderen. Hierop betaal je dan een percentage van het bedrag dat ze voor jou gevorderd hebben. 

 

Het grote voordeel aan no cure no pay, is dat je niets betaalt mocht het incassobureau er niet in slagen om je geld terug te vorderen. Dat is bij een flat fee wel het geval. Wil je een incassobureau inschakelen als zzp ondernemer of als bedrijf, dan is het zonde als je én een flat fee moet betalen én je geld niet terugziet. 

 

Toch is het belangrijk om de kleine lettertjes goed te lezen. Bij een no cure no pay betaalmethode, betaal je je incassobureau vaak met een percentage van het geld dat ze hebben opgehaald. Maak dat je weet hoeveel dit is voor je je handtekening zet! Soms wordt de fee van een incassobureau ook volledig betaald door de debiteur. 

Vergeet het slagingspercentage niet!

Voor je je contract tekent, is het ook aan te raden om zeker te zijn dat je een goed incassobureau hebt gekozen. Lees daarom altijd de (Google) reviews en vraag je incassobureau naar hun slagingspercentage van het voorbije jaar. Goede incassobureaus zijn hier meestal erg open over! 

 

Is dit niet het geval? Let dan op. Jammer genoeg zijn er nog steeds ware incasso-cowboys op de markt en daar wil je geen contract mee afsluiten!

No Comments

Leave a Comment