Teamoefening om beter samen te werken

samenwerken

Er zijn verschillende manieren om een team beter te laten samenwerken en één manier is het doen van teamoefeningen. Hier leggen we uit hoe je makkelijk een teamoefening kan doen wat zorgt voor een betere teamontwikkeling.

 

Uitleg samenwerkingsoefening

 

Tijdens de oefening gaan de deelnemers in een kring staan of zitten. Jij als trainer geeft een iemand uit de kring de bol wol. Deze persoon pakt het begin van de draad vast en deelt met de rest wat hij graag met deze groep mensen zou willen bereiken en wie hij daar het eerst voor nodig zou hebben.

In dit geval zegt hij:

Ik wil dat we met het team meer motivatie krijgen. Ik heb hier als eerste bijvoorbeeld Joep voor nodig. Je komt altijd op tijd, maar gaat klokslag om half vijf weer naar huis. Als jij af en toe wat langer zou blijven zou dit denk ik een motiverend effect hebben op de andere medewerkers.”

Dit zou dus een voorbeeld kunnen zijn hoe je het wil vormgeven.

vervolgens geeft hij de bol wol aan Joep. Vervolgens loopt hij terug naar zijn plek terwijl hij zelf het begin van de draad vasthoudt. Er wordt zo letterlijk een lijn tussen deze twee personen gemaakt. De persoon die de bol heeft gekregen doet nu hetzelfde.

In dit geval zegt hij:

Ik zou graag met het team creatiever en losser willen leren werken. Ik zou als eerste Gerard daarvoor nodig hebben, omdat hij een grote invloed heeft op het team en mensen dingen van hem aannemen. Ik heb het idee dat als hij hiermee begint mensen dit automatisch over zullen nemen.

Hij geeft de bol nu aan Gerard terwijl hij zelf de draad vasthoud zodat de lijn met de eerste persoon intact blijft en er een nieuwe lijn tussen hem en Gerard wordt gespannen.

Gerard doet weer hetzelfde.

Hij wil dat er meer feedback wordt gegeven in het team en dat het team daar met elkaar een feedback training voor volgt. Hij heeft als eerste Sanne daarvoor nodig omdat zij bij de HR afdeling werkt en dit soort trainingen kan regelen. Gerard geeft de bol dus door aan Samme.

 

Je zal merken dat het steeds lastiger wordt om naar degene te lopen aan wie je de bol geeft, omdat er steeds meer lijnen tussen de deelnemers gespannen zijn. Laat de deelnemers de bol wol doorgeven totdat iedereen minstens een keer heeft gedaan zodat er uiteindelijk een mooi spinnenweb aan draden is ontstaan.

Variaties

Maak hier als trainer bijvoorbeeld van bovenaf een foto van zodat de deelnemers een leuke herinnering hebben. Hier kan jij als trainer natuurlijk ook variaties op bedenken.

Ook kun je kiezen om binnen een managementteam oefeningen op te stellen. Dit soort management games kunnen erg goed helpen bij de groei van het team en zo leren de collega’s elkaar beter begrijpen.

No Comments

Leave a Comment