Waarom mensen zo dol op ijs zijn

Iedereen die je ooit gesproken hebt en iedereen die je ooit zal spreken zal je vertellen dat ze dol zijn op ijs. Hoe kan het ook anders? Want waar heb je meer zin in dan ijs op een warme zomerse dag? Dit is niet alleen omdat de smaak van het ijs zo lekker is. Ijs is namelijk een combinatie van stoffen die geven een chemische reactie afgeven in onze hersenen waardoor we ons goed voelenMensen kunnen dus ook niet anders dan ijs lekker vinden. Hieronder zal ik uitleggen waarom mensen dol zijn op de samenstelling van suiker, vet en bevroren water die wij ijs noemen. 

Suiker 

Suiker is eigenlijk een hele verslavende stof. Het laat namelijk dopamine vrij in de hersenen zonder dat wijzelf daarvoor een prestatie hoeven te leverenDopamine is het chemische stofje in ons brein waardoor we ons goed voelen. Omdat het zo’n makkelijke manier is om blij te worden wil ons brein na het eerste likje als maar meer suiker. Suiker wat ons lichaam binnenkomt zal ook zorgen voor een verhoging in corticoliberin. Dit is het chemische stofje in ons brein dat stress laat dalen. Door de suiker in ijs voel je blij en bevrijd van stress 

Vet  

Onderzoek heeft aangewezen dat het consumeren van vet een eenzelvig effect heeft als antidepressiva. Door het eten van ijs voelen mensen zich dus beter en opgewekter. Maar er is nog een reden waardoor mensen zo houden van vet. De smaakmoleculen van ijs houden zich namelijk vast aan vetmoleculen die lang blijven zitten in de binnenkant van je mond. Hierdoor proef je de smaak van ijs zolang en dit is natuurlijk voor iedereen wenselijk.  

Bevroren water 

Bevroren water zorgt voor een triggerreactie je brein. Omdat de koude temperatuur zo contrasterend is met de rest van het lichaam zal er door je hersenen meteen adrenaline aan worden gemaaktDit is dezelfde tintelende sensatie je voelt als je een ijsblokje tegen je arm drukt of extremer, een koude douche neemt. Je lichaam reageert dus op contrasterende dingen, dit meteen ook de reden dat mensen de textuur van ijs lekker vinden. Door deze twee dingen zorgt het eten van ijs ons eigenlijk een soort rush. Naast dit alles vinden onze hersenen de overgang van het koude ijs dat opwarmt in ons mond heerlijk.  

Nu weet je de reden dat iedereen zo dol is op ijs. Het is dus niet verbazingwekkend dat 17 miljoen mensen in de zomer regelmatig naar één van de ijssalons in Nederland gaan. En dit zijn er meer dan 900! De zomer is voor een ijs groothandel dus een gouden tijd.  

No Comments

Leave a Comment