Wat te doen bij een lekkage?

He bah, lekkage! Dit is altijd vervelend want niemand wil waterschade of schimmel in huis. Ga je zelf de lekkage opsporen of laat je dit over aan een professional? Tegenwoordig wordt er gelukkig geen gebruik meer gemaakt van hak en breekwerk want je kunt een zogenaamde lekdetectie inspectie inhuren, hij of zij zal dan ter plaatse door middel van speciale apparatuur het lek opsporen en in een rapport vermelden waar deze zich exact bevindt. Met dit rapport kun je het lek laten verhelpen en extra kosten voorkomen.

 

Ben ik duur uit?

Een extra voordeel van het uiteindelijke rapport is dat de gemaakte kosten meestal worden vergoed door de verzekering. Dit is wel afhankelijk van jouw specifieke situatie. Hieronder ga ik wat dieper in op de verschillende opsporingstechnieken die gebruikt kunnen worden:

 

Geluidsmeting

Met een geluidsmeting wordt er geluisterd naar mogelijke afwijkende geluiden in leidingen. Dit is de meest gebruikte manier bij het opsporen van lekkages en werkt bij hoofdleidingen, verwarmingsbuizen en waterleidingen.

 

Endoscopie

Deze techniek wordt gebruikt voor het het opsporen van vochtproblemen in ondervloeren,spouwmuren en onder douchebakken. Bijzonder nuttig want dankzij de minicamera kunnen plaatsen bereikt worden die normaliter zonder hak en breekwerk niet toegankelijk zijn.

 

Thermografie

Er wordt een infraroodcamera gebruikt om waterlekkage in verwarmingsbuizen op te kunnen sporen. Warmteverlies en lekkages in platte geïsoleerde daken worden hiermee ook vastgesteld.

 

Traceergas

Als een lekkage in een waterleiding heel klein is dan wordt vaak besloten om traceergas te gebruiken. Dit veilige gas wordt in de leiding aangebracht en wordt de lekkage gevonden die door andere middelen over het hoofd wordt gezien.

 

Vochtmeting

In dit geval wordt er gekeken naar de relatieve vochtigheid van bijvoorbeeld muren. De plek met het meeste vocht is het lek.

 

Druktest

Hierbij wordt de druk in de leidingen eerst opgevoerd en daarna teruggebracht naar het normale niveau. Als de druk niet constant blijft dan betekent dit dat er een lek is.

 

 

 

De specialist is gemiddeld enkele uren bezig, als je iemand met verstand van zaken hebt ingehuurd dan mag je er daarna vanuit gaan dat de lekken kundig zijn opgespoord en opgelost. Neem ook zeker contact op met een loodgieter, dakwerker of vochtbestrijder. Dit is afhankelijk van het type lek waar je last van hebt.

 

 

Na afloop krijg je van de specialist een advies om maatregelen te nemen die de schade kunnen beperken. Dit doet hij of zij op basis van de conclusies die getrokken zijn tijdens de werkzaamheden.

 

No Comments

Leave a Comment