Wat gebruikt de brandweer?

De brandweer gebruikt veel verschillende voertuigen en producten om hun taken goed uit te voeren. Zo zijn er brandweer producten voor het blussen van brand, het redden of op een andere manier helpen van mensen en zijn er ook een aantal voertuigen en brandweer producten die in bijzondere situaties worden ingezet.

Belangrijke uitrusting

Alle leden van de Brandweer hebben hun eigen pak aan dat vuur vertragend werkt en hun eigen helm, handschoenen en laarzen. Deze uitrusting beschermt hen niet alleen tegen de hitte van het vuur in bijvoorbeeld een brandend gebouw, maar ook tegen kou en vallende of scherpe voorwerpen.

 

Naast deze uitrusting dragen leden van de Brandweer ook een ademluchttoestel op hun rug. Dit toestel is gekoppeld aan een masker op de helm zodat ze de lucht uit het toestel kunnen inademen. Dit kan voor ongeveer een half uur. Hierdoor zijn ze ook beschermt tegen de giftige en hete rook en lucht die vrijkomt bij een brand. Andere brandweer producten die door de brandweer worden gebruikt zijn zaklampen, reddingsvesten en portofoons. Dit laatste is zodat leden van de Brandweer met elkaar kunnen communiceren of met de meldkamer.

Andere uitrusting

Naast de bovengenoemde basisuitrusting beschikken leden van de Brandweer ook over uitrusting die worden gebruikt in bijzondere situaties of bijzondere problemen. Zo zijn veel spuitwagens uitgerust met een warmtebeeldcamera. Deze apparaten kunnen in de essentie door de rook heen kijken, waardoor de Brandweer eventuele slachtoffers kan ontdekken. Ook beschikken veel wagens over een EHBO-koffer. Het gebeurt wel eens dat de brandweer voor de ambulance er is. Zo kunnen gewonde slachtoffers toch nog worden geholpen.

 

Soms worden er ook producten zoals deurrammen of kettingzagen gebruikt. Als leden van de brandweer bijvoorbeeld een huis in moeten maar de deur niet open krijgen, kunnen ze een deurram gebruiken. Soms wordt de kettingzaag hier ook voor gebruikt, maar deze is meestal bedoeld om bomen om te zagen die op het punt staan om te vallen of de weg versperren.

No Comments

Leave a Comment