Belangrijk! Het voorkomen van gehoorschade

geluid

Meer geluid dan je denkt

Je oren worden veel vaker aan geluid blootgesteld dan je zou denken, op je werk of bij een hobby maar ook in het verkeer gebeurd het. Vaak word het gewenning en dat is nu het gevaarlijke, want beschermen we ons wel goed genoeg tegen gehoorschade? We hebben inmiddels maar twee oren dus we moeten er zuinig op zijn. In dit artikel leg ik je uit hoe je de schade het beste kunt voorkomen.

 

Veilig geluidsniveau

Als je veilig muziek wilt luisteren dan mag dat op een geluidsniveau van 80 decibel. Geluid boven de 100 decibel is onaangenaam en bovendien ook schadelijk. Bij geluid harder dan 140 decibel kan er acute oor schade ontstaan. Ken je dat gevoel je bent een avondje uit gewest en je hoort steeds een vervelende piep in je oor, ook wel een disco-oor genoemd. Het kan onschuldig zijn maar je kunt er ook blijvende schade aan oplopen. Denk je dat je zelf gehoorschade hebt, doe dan een hoortest. Dit kan geen kwaad, je oren zijn je dankbaar. Bij Van Boxtel Hoorwinkels kun je altijd binnen stappen.

 

Muziek luisteren op hoofdtelefoon

Door muziek te luisteren via een hoofdtelefoon is het geluid veel zachter dan dat je muziek luistert met oordopjes, oordopjes zitten direct in de gehoorgang daardoor is het geluid veel harder. Sinds 2013 is het verplicht om een volumebegrenzer ingeschakeld te hebben op een muziekspeler. Het maximum volume is dan 100 decibel.

 

Beschermende oordoppen

Ga je vaak naar festivals of ben je een muziekliefhebber? Bij een popconcert komt het geluid soms tot de 110 decibel. Dan kan het zijn dat je oren veel te verduren hebben, en dan zijn beschermende oordoppen geen overbodige luxe. Meestal is het niet erg duur en je kunt ze meerdere maken gebruiken. De filter in de oordoppen dempen het schadelijke geluid waardoor je nog wel van de muziek kan genieten. Op het internet staan veel verschillende webwinkels die dit soort oordoppen aanbied.

 

Gehoorschade is niet te genezen, maar wel te voorkomen

Denk altijd goed na voordat je naar een concert of evenement gaat waar veel lawaai kan zijn en bereid je er op voor door middel van beschermende oordoppen. Volgens een schatting van de KNO-vereniging hebben ongeveer twee miljoen Nederlanders last van oorsuizen. Tien procent heeft er veel last van en het kan belemmerend zijn in het dagelijks leven. Bij tienduizenden zijn er zelfs psychosociale problemen opgetreden. Wees dus lief voor jezelf en denk goed aan je oren! Je zintuigen betreffen namelijk ook je gezondheid.

Meer tips en weetjes over je gezondheid? Laat je verder informeren bij Ik ben Gezond bezig.

No Comments

Leave a Comment