Hoe kies je de juiste helm?

Het dragen van een helm is erg belangrijk bij het motorrijden. Er kan veel misgaan wanneer je niet de juiste helm draagt of de helm niet op de juiste manier draagt. Behalve de juiste kleding en een goede motor is het belangrijk dat je je goed inleest over het kopen van een helm. Heb je geen idee waar je allemaal op moet letten? In dit artikel delen wij een aantal tips hoe je de juiste helm kiest en wat erbij komt kijken tijdens het kiezen.

Waarom is een helm nodig

Een goed passende helm is essentieel voor je veiligheid en je rijplezier. Bij een ongeluk kan een te grote helm gevaarlijk zijn en het geeft je het idee dat je helm er ieder moment af kan schieten. Een te kleine helm zorgt weer voor hoofdpijn tijdens het rijden wat je rijplezier belemmert. Pas daarom altijd eerst een helm voordat je deze aanschaft. Je zult je verbazen hoe lang het kan duren voordat je de juiste helm hebt gevonden.

Verschillende soorten helmen

Er zijn veel verschillende soorten helmen. Allereerst wil je weten welke soort helm je wilt kopen, voordat je zoekt op goedkope helm of helmen met een toffe print. Hieronder delen we de verschillende soorten op de markt:

De systeemhelm heeft als voordeel dat het kinstuk omhoog geklapt kan worden. Dit is vaak praktischer dan een integraal helm, maar het beschermt minder goed. Dit komt omdat de helm niet uit één stuk bestaat. Wel verschilt dit per prijssegment en merk.

De integraalhelm bestaat wel uit één stuk en wordt vaak gezien als een van de veiligste helmen. Het nadeel is dat de helm niet open kan en daarom in sommige gevallen onpraktisch kan zijn. Een voorbeeld is het afrekenen bij een tankstation of eten en drinken tijdens een tussenstop.

De cross helm is geschikt om te crossen offroad. Boven op de helm zie je een grote klep en deze dient om het opvliegende zand en steentjes op te vangen. De grote crossbril beschermt je ogen. Deze helm wordt bijna niet gedragen op de gewone weg.

De open helm is een helm zonder kinstuk. Sommige open helmen hebben geen vizier en daar kun je een motorbril bij dragen. Andere open helmen hebben een klein vizier om je ogen te beschermen. Grotere vizieren zorgen voor bescherming voor een groter gedeelte van je gezicht. Dit is vaak wat minder comfortabel op de snelweg, door regen en wind in je gezicht. Het nadeel is dat je gezicht kwetsbaarder is tijdens een ongeluk.

No Comments

Leave a Comment