Klaar voor de vangst van je leven? Zo sla je een karper aan de haak

Ja ja, binnenkort mag jij poseren met zo’n joekel van een vis in je handen. Maar dan moet je wel eerst weten waar die precies op af komt. En waar je zo’n geschubde kanjer moet vinden!

 

Aas aan de haak, hengel in het water en maar afwachten. Voor de kleinere soorten is dat uiteraard afdoende, hoewel een pro-actievere houding je uiteraard een veel betere vangst op zal leveren. Maar bij karpervissen komt echt veel meer kijken. Want hoe vang je zo’n beest nou precies? En nog belangrijker:

Waar komen karpers voor?

Da’s nog geen makkie. Het beste wat je kunt doen is online of in de buurt met vissers in aanraking komen die weten waar je moet zijn. Want eigenlijk zijn er nauwelijks wateren waar karpers niet voorkomen. Ze kunnen heel goed tegen strenge winters en weten dus overal te overleven. Hoge en lage temperaturen maken voor hen geen verschil en zelfs in hevig verontreinigd water gedijen ze. Oftewel, in sloten, kanalen én parkvijvers komen ze voor. Maar zelf hebben ze een voorkeur aan water dat slechts langzaam beweegt en een groot oppervlak beslaat. Denk aan meren, reservoirs en rivieren van formaat.

Je hebt vaak succes bij ondiepe stukken waar het water warmer is en minder snel stroomt dan de rest van het oppervlak. Het liefste ga je ook uit van troebel water, omdat ze in helder water minder voorkomen en daar ook lastiger te vangen zijn. Verder zoeken ze naar waterinsecten, riet en kroos. Vind je dergelijke voedingsbronnen bij de vleet? Dikke kans dat een karper in de buurt een kans afwacht. En jij dus ook!

Wat heb ik nodig om ze te vangen?

Deskundigheid en geduld, natuurlijk. Plus een aantal handige tools, die absoluut niet mogen ontbreken:

Steun

Van aas wordt verwacht dat het stil in het water blijft hangen, aangezien karpers van de eerste de beste beweging al hevig kunnen schrikken. Kies daarom voor een betrouwbare steun, zoals een hengelstatief, ook wel rodpod genoemd. Hiermee kun je twee of meerdere hengels in een horizontale positie houden.

Beetmelder

Wanneer deze op je hierboven beschreven steun gemonteerd is, wordt je met een piepgeluid verwittigd dat een karper heeft toegeslagen. Nu jij nog!

Schepnet

Kies het grootste net dat je kunt vinden om de karper mee uit het water te krijgen. Het liefst een opklapbaar model van licht gewicht, omdat je die handig overal mee naartoe neemt.

Onthaakmat

Het nut hiervan zit hem al in de naam. Dit moet veilig gebeuren, op een natte mat, omdat anders de beschermende slijmlaag van de karper wordt aangetast en de vis daarmee kwetsbaarder wordt.

Onthaaktang

Soms lukt deze klus ook met de hand maar om een haak veilig uit de mondhoek van een karper te halen, heb je een onthaaktang nodig.

Voerkanon

Gebruik een katapult of een werpstok om voedsel mee weg te schieten waarmee je de karpers lokt. Vergeet dus niet om van tevoren maïs of boilies te kopen!

Dit is natuurlijk enkel nog maar de basis. Jouw avontuur begint nog maar pas! Heb je bijvoorbeeld al de juiste hengel? En hoe zit het met het systeem dat je gaat gebruiken om te vissen? Gaandeweg leer je steeds meer over dit geweldige natuurfenomeen. Veel plezier!

 

 

No Comments

Leave a Comment