Soorten overkappingen

Deze blog is tekort om alle soorten overkappingen op te sommen. Maar iedereen heeft wel een idee van een cowboy die in zijn schommelstoel op zijn veranda zit wat een praktische overkapping is. Maar ook een auto geparkeerd in een carport. Overkappingen zijn er dus in alle soorten en maten.

Een kleine greep

De voornoemde veranda heeft het dak van het huis als overkapping; slim om een dak zoveel uit te laten steken. Mooi is om een veranda bij een douglas schuur te hebben, en dat is makkelijker te bouwen. Maar dit geldt ook met een carport aan een schuur. In beide gevallen een fors groter dak als de vloeroppervlakte van de houten schuur. Mocht er geen plaats of behoefte zijn aan een schuur, dan kan de overkapping ook apart gemaakt worden natuurlijk. Mooi is om in die overkapping een loungebank voor buiten te plaatsen. Klassiek is een prieel, maar of dat ook een functionele overkapping is?

Tegen het huis

Een tendens is een overkapping tegen de achtergevel van een rijtjeshuis. Slim, de mensen kunnen zo het seizoen van lekker buiten zitten wat oprekken. Het is ook praktisch, net zoals bij een veranda heb je geen regen en sneeuw bij de achterdeur. Soms is de overkapping een serre, een soort van wintertuin, ook al zie je meer open en enkel een dak. Helaas is het merendeel niet van duurzame materialen gemaakt. Beter is om zoiets van eiken te maken i.p.v. vurenhout want dan gaat het stukken langer mee.

Hoeveel ruimte is er?

Meestal valt of staat daar de kwestie mee. Hoeveel ruimte is er voor een overkapping, en aan welke kant. Niet ieder huis kan een carport naast de woning hebben, en dit omdat niet ieder pand een hoekpand is. Bij een flinke diepe achtertuin is het mooi om achterin de tuin dat open tuinhuis oftewel de overkapping te hebben. Maar bij allen is een extra overkapping handig om lekker buiten te zitten in een typisch Hollandse zomer met af en toe een buitje. 

 

No Comments

Leave a Comment