Tips voor het verhelpen van je gewrichtspijn

gewrichtspijn therapie

Iets waar vooral ouderen last van hebben, is dat ze beperkt worden in hun bewegen en fit blijven, doordat ze pijn hebben bij (bepaalde) beweging. Kunnen sporten en bewegen is iets wat natuurlijk gemakkelijk als vanzelfsprekend wordt gezien, en daarom voelt het heel belemmerend als dit moeilijk wordt. En het komt het proberen om gezond te blijven ondanks het ouder worden natuurlijk ook zeker niet ten goede.

Oorzaken van de pijn

Vaak komt deze pijn voort uit de gewrichten, waar kraakbeen ver is weggesleten. Het kraakbeen in je gewrichten en wervels fungeert als olie in een motor – het zorgt dat de buigpunten van je skelet soepel kunnen bewegen. Kraakbeen slijt vaak met de tijd, dat verklaart waarom gewrichtspijn vooral een ouderenkwaal is. Het kraakbeen slijt af door wat het op lange termijn te voorduren heeft. Dat wil zeggen, veel  bewegingen of houdingen waarmee druk wordt gezet op je gewrichten, zorgen dat het sneller afslijt. Denk aan mensen die in hun werk veel op hun knieën moeten zitten, of in een verkeerde houding slapen of achter hun bureau zitten. Ook voeding schijnt een invloed te hebben, en een dieet met veel nutriënten die goed zijn voor je botten en kraakbeen voorkomt of verlangzaamt in ieder geval het slijtageproces.

Als het kraakbeen zo ver is weggesleten dat je gewrichten niet soepel meet kunnen draaien, gaat dat bewegen dus niet alleen moeilijker maar gaat het ook enorm veel pijn doen. Als het zo ver komt dat je botten langs elkaar gaan schuren, is het natuurlijk ondraaglijk om die bewegingen te blijven doen. Als het kraakbeen zo ver is versleten, wordt er gesproken van artrose, een hele vervelende aandoening.

Hoe verhelp je de pijn?

Naast pijnstillers om gewrichtspijn te dempen, is het natuurlijk vooral ook goed om het probleem bij de kern aan te pakken. Net als het verversen van de olie in je motor, zijn er ook supplementen die helpen bij de wederopbouw van kraakbeen. Drie veelgebruikte supplementen voor bij gewrichtspijn zijn glucosamine, chondroïtine en hyaluronzuur, wat zo’n beetje de drie belangrijkste bouwstoffen voor je kraakbeen zijn. De supplementen worden vaak aangeboden in combinatie met elkaar en/of andere stoffen voor een optimale werking.

Het is vooral belangrijk dat je je gewrichten rust geeft zodat het helingsproces goed zijn gang kan gaan. De oorzaak van de slijtage moet kort gezegd eerst worden gestopt, wil je dat je gewrichten herstellen. De supplementen kunnen vooral ouderen dan goed helpen en zijn voor iedereen verkrijgbaar. Chondroïtine en glucosamine zijn vooral in verschillende kwaliteit en puurheid verkrijgbaar, dus let hierop, er zijn keurmerken die zorgen dat de kwaliteit  van de supplementen wordt gewaarborgd. Goede kwaliteit chondroïtine en glucosamine zijn ook gemakkelijk online te bestellen.

No Comments

Leave a Comment