Zo win jij het gevecht tegen anorexia

Het gevecht tegen anorexia is ontzettend zwaar. Je bent wellicht een lange tijd een bepaalde levensstijl gewend. Hoe kan je dit patroon doorbreken? In dit artikel staan deze vragen centraal. In dit artikel worden ook tips gegeven, zoals het kiezen voor een anorexia behandeling.

Wat zijn de gevolgen van langdurig anorexia?

 

Een van de voorbeelden is dat bij een langdurige anorexia je op den duur last krijgt van maag- en darmklachten. Je stoelgang vertraagt. Je wordt dan misselijk van een klein beetje eten. De kans op botontkalking neemt ook toe. Dat betekent dat je eerder botten breekt. De conditie van je gebit gaat achteruit. Verder gaat bij langdurig gebruik je haren uitvallen. Wanneer iemand geen anorexia behandeling krijgt heeft zij meer last van psychoses en depressies. Je hebt een periode van wisselende emoties en je hele persoonlijkheid verandert op den duur. Je komt ook meer en meer in een isolement terecht, omdat je je anorexia verbergt. Daarom is het lastig om met diegene afspraken te maken.

Tips tegen anorexia

 

Het is voor jou al een flinke stap geweest om te erkennen dat je anorexia hebt. De meeste patiënten voelen zich namelijk niet ziek en zullen de ziekte niet erkennen bij zichzelf. Hieronder staan tips die jouw helpen:

  1. Verzamel veel informatie. Door over anorexia te lezen leer je meer wat het is. Je kunt beter van anderen leren hoe je met anorexia moet omgaan als zij dit ook hebben gehad. Er zijn een hoop boeken die jou op weg helpen.
  2. Het is belangrijk dat je anorexia bespreekbaar maakt bij mensen die je goed vertrouwt. In de periode van herstel is hulp van anderen ontzettend belangrijk. Praat ten eerste met je verwanten: je familie, vrienden en goede kennissen. Deze mensen moet je uiteraard goed kennen!

 

Ga verder in gesprek met iemand die je goed kan helpen, zoals een huisarts. Een huisarts stelt de diagnose anorexia vast. Tijdens een medisch onderzoek komen verschijnselen naar voren, zoals bloedarmoede, lage lichaamstemperatuur en een tekort aan witte bloedcellen. Hij kan je naar een specialist doorverwijzen. Kies verder voor een anorexia behandeling. Samen met een behandelaar kijk jij welke behandelmethode het beste voor jou geschikt is. Dit traject doorloop je samen met een psycholoog. Hieronder staan de soorten anorexia behandelingen:

 

  • Het voordeel van een groepstherapie is dat patiënten zich niet alleen gaan voelen. Zo krijg je steun van elkaar! Ze kan met elkaar leren omgaan en problemen met elkaar delen.
  • Deze therapie is nodig om het gedrag aan te pakken. In de loop van de jaren heb je een eetprobleem ontwikkelt. Je lichaam is gewend om weinig suikers binnen te krijgen. Langzaam aan moet je lichaam wennen aan het nieuwe gedragspatroon. Eten en drinken worden tijdens deze therapie beloond.
  • Cognitieve therapie. Deze therapie besteed aandacht aan het zelfbeeld. Een psycholoog is bezig om je zelfvertrouwen te verbeteren.

Licht aan het einde van de tunnel

 

Een anorexia behandeling is een langdurig traject. Praat daarom voldoende met je huisarts, psycholoog, familie en vrienden. Gelukkig is er licht aan het einde van tunnel. Veel sterkte toegewenst.

No Comments

Leave a Comment