Welke voordelen zijn er aan samenwerken met een incassobureau?

Ondernemen kan ontzettend fijn zijn. De adrenalinerush van grote contracten binnenhalen, je eigen baas zijn en je eigen uren bepalen … Jammer genoeg zijn er ook punten die ondernemen niet zo fijn maken. Denk aan papierwerk en maken dat je belastingen altijd in orde zijn. Een ander groot nadeel zijn debiteuren die niet of niet op tijd hun rekeningen betalen. In dat geval zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Je kunt een incassobureau inschakelen, maar je kunt ook zelf proberen je geld terug te krijgen. In dit artikel bespreken we wanneer je best kiest voor een incassobureau en waarom zij dingen kunnen die jij niet kunt. 

Wat kun je zelf doen als je klant de invoice niet betaalt?

Mocht het een goede, vertrouwde klant zijn, dan begrijpen we 100% dat je niet meteen een incassobureau wil inschakelen en daarmee het risico lopen om jullie goede samenwerking te kwetsen. 

 

Daarom is het altijd een aanrader om bij onbetaalde rekeningen zelf asap je contactpersoon te contacteren. Wees vriendelijk en kordaat en leg uit dat de betalingstermijn van een rekening is verlopen. De kans is groot dat je excuses krijgt en dat de klant zelf op zoek gaat naar waar het is misgegaan. Wie weet was er een probleem bij de bank of bij het finance team. Vaak is de waarheid veel minder dramatisch dan verwacht. Spreek wel meteen een nieuwe uiterlijke betalingstermijn af én zet deze na het belletje ook in een e-mail als bevestiging.

 

Kun je enkele dagen na elkaar je contactpersoon niet bereiken? Lijkt het alsof de telefoon van de haak ligt? Of komen al je e-mails terug? Dan is er vast iets aan de hand. Neem zo snel mogelijk contact op met een vertrouwd incassobureau – stel dat het bedrijf failliet gaat, wil je uiteraard bij de eerste personen zitten die geld terugkrijgen. 

Wat kan een incassobureau doen dat je zelf niet kan?

Ten eerste hebben incassobureaus veel meer toegang tot informatie. Zo kan het goed zijn dat jij enkel je contactpersoon bij een bepaald bedrijf kent, maar wie de eigenaar is, daar heb je te raden naar. Door allerlei slimme databases kunnen incassobureaus identificeren wie verantwoordelijk is voor welk bedrijf. Zo weten ze wie ze aanmaningen moeten sturen. 

 

Daarnaast kun je natuurlijk wel dagelijks bellen en mailen, maar voor een bedrijf dat iemand probeert te ontlopen, is dit heel makkelijk te negeren. Je hebt immers geen echte drukmiddelen. Een incassobureau – en zeker eentje die werkt met incasso-advocaten – heeft dit wel. Een advocaat van een incassobureau kan een faillissementsaanvraag doen of een gerechtelijke incasso opstellen. Met andere woorden: ze weten exact welke stappen ze moeten zetten zodat jij snel je geld terugkrijgt. 

Hoe kies je een betrouwbaar incassobureau?

Mocht je nog nooit met een incassobureau hebben gewerkt, kan het lastig lijken om er eentje uit te kiezen. Daarnaast heeft de sector ook het nadeel dat enkelingen het imago verprutsen. Je wil dan ook ver weg blijven van alle slechte incassobureaus. Om een goede te vinden, raden we je aan om heel kritisch te kijken naar de reviews van de incassobureaus in jouw buurt. Bekijk ook zeker de Google reviews en niet enkel de teksten op hun eigen website. Een goed incassobureau zal ook open zijn over hun slagingspercentage van het voorbije jaar én over hun betalingsmethode. 

 

Kom je er toch niet aan uit? Dan kun je altijd even polsen bij bevriende ondernemers of zij goede ervaringen hebben met een bureau. Mond-tot-mondreclame is nog altijd de beste reclame!

No Comments

Leave a Comment