Hoe bescherm je jouw online identiteit tegen internetcriminelen met behulp van een sterk wachtwoord?

wachtwoord

In de huidige maatschappij besteden we steeds meer tijd op het internet. De razendsnel ontwikkelende online wereld biedt allerlei handige tools en functies voor marketingdoeleinden en het bouwen van websites is een nieuwe vorm van kunst. Helaas kent deze ontwikkeling ook een keerzijde van internetcriminelen die steeds handiger worden in het binnendringen van jouw online privacy. Dit doen zij vaak door het hacken van jouw wachtwoord. Deze vorm van cybercrime wordt een steeds groter probleem. Het is daarom van essentieel belang om goed op de hoogte te zijn van de juiste tips als het gaat om het beschermen van jouw online identiteit. Cybersecurity verdient de aandacht van iedere internetgebruiker. Door middel van het kiezen van sterke wachtwoorden kun je voorkomen dat jouw gegevens onnodig op straat komen te liggen.

 

Hier volgen enkele do’s en dont’s voor het creëren van unieke en sterke wachtwoorden:

 

Do’s

 

  • Gebruik een ‘passphrase’. Dit is een wachtzin in plaats van een wachtwoord. Voorbeeld: ‘Is mijn tent beschermd tegen regen?’
  • Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  • Verander je wachtwoorden voor iedere site minstens 1 keer per jaar.
  • Gebruik wanneer mogelijk tweetrapsauthenticatie met een tweede identificatiemiddel zoals een sms-code.

Kies wachtwoorden die goed te onthouden zijn. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld kiezen voor een vast deel voor ieder wachtwoord, aangevuld met een variabel deel. Als je hulp nodig hebt bij het onthouden van alle wachtwoorden, maak dan gebruik van wachtwoord management. Enkele voorbeelden van zulke password managers die je helpen al je wachtwoorden op een veilige manier op te slaan in een digitale kluis zijn ‘dashlane’, ‘lastpass’, ‘password boss’ of ‘roboform’. Op een informatiepagina van de consumentenbond is meer informatie te vinden over het gebruik en de veiligheid van enkele bekende password managers.

Don’ts

 

  • Includeer geen persoonlijke informatie (geboortedatum- of jaar, woonplaats, namen) in je wachtwoord.
  • Maak nooit gebruik van spreekwoorden of andere bekende gezegden.
  • Voorkom het gebruik van hetzelfde wachtwoord op verschillende websites.
  • Voer alleen je wachtwoord in op je eigen computer. Je weet nooit zeker of een andere computer je gegevens opslaat of besmet is met een virus.
  • Geef geen antwoord op de geheime vraag functie. Je bent het best beveiligd als je de geheime vraag geheel overslaat. Wanneer dit niet mogelijk is vul dan je antwoord met het maximale aantal tekens door middel van een combinatie van alle mogelijke karakters (hoofdletters, kleine letters, cijfers, leestekens). In het geval dat je een wachtwoord onverhoopt kwijt raakt kun je het ook op andere manieren resetten.
  • Laat nooit je wachtwoord automatisch opslaan in een browser anders dan firefox of safari. Bij andere browsers is dit (nog) niet beveiligd.

 

Met behulp van deze 11 handige tips minimaliseer jij de kans dat internetcriminelen jouw gegevens kunnen bemachtigen en zorg je dat jouw ervaringen op het internet positief gekleurd zullen blijven.

No Comments

Leave a Comment